De meeste mensen krijgen voldoende vitamine D doordat ze gevarieerd eten en dagelijks naar buiten gaan. De belangrijkste voedingsbronnen van vitamine D zijn halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Daar wordt deze vitamine namelijk aan toegevoegd.
Van nature komt vitamine D voor in vette vis. Een stukje makreel voor 1 snee brood bevat al 3,2 microgram aan vitamine D.
Een gevarieerde voeding (volgens ‘de schijf van vijf’) levert voor mannen 6 microgram aan vitamine D en voor vrouwen 5 microgram. In combinatie met dagelijks buiten zijn is dat voldoende.
Dagelijks naar buiten gaan
Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam kan aanmaken. Dit gebeurt door de huid onder invloed van zonlicht (of daglicht).
Extra vitamine D
Sommige groepen lopen het risico niet genoeg vitamine D te krijgen. Zij krijgen het advies om naast de gevarieerde voeding 10 microgram extra vitamine D per dag in te nemen. Dit geldt voor:
• kinderen tot 4 jaar;
• personen van 4 tot 50 jaar met een donkere huidskleur;
• vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven;
• vrouwen van boven de 50 en mannen van boven de 70 jaar;
• vrouwen tot 50 jaar die een sluier dragen.
De volgende groepen wordt 20 microgram extra vitamine D aanbevolen:
• personen die botontkalking (osteoporose) hebben of in een verzorgings- of verpleeghuis wonen;
• vrouwen ouder dan 50 jaar en mannen ouder dan 70 jaar die weinig buiten komen;
• vrouwen ouder dan 50 jaar die een sluier dragen.
Kijk voor meer informatie op: thuisarts.nl of via de vernieuwde site van het voedingscentrum: alles over Vitamine D
Kijk voor meer informatie op de website van het Voedingscentrum.